Internationalisering

Erasmus

Logo Erasmus

Logo Erasmus

In de studentenjaren is “op Erasmus gaan” een unieke ervaring. Binnen onze studierichting is het echter niet zo simpel. Dit heeft verschillende redenen, waaronder het jonge en unieke karakter van de opleiding Biomedische Wetenschappen. Daarnaast moet jij als student het meeste administratie- en organisatiewerk verrichten. Hieronder vind je een korte samenvatting van de mogelijkheden per studiejaar en de procedure. Voor gedetailleerde informatie ivm deadlines etc. verwijzen we jullie door naar de powerpoint presentatie van de infoavond, die vind je onderaan deze pagina en op Minerva.

Algemene info ivm Erasmus vind je hier. We raden je aan om die gids volledig door te nemen en je goed te laten informeren. Op Erasmus gaan is niet zo simpel als het lijkt:

 • Er komt veel administratie bij kijken, waar je zelf voor in staat.
 • Het is niet gemakkelijk om een gelijkaardig studieprogramma te vinden. (Biomedische Wetenschappen is een relatief jonge en unieke richting.)
 • Indien het gevonden programma niet volledig identiek is, kun je in een GIT/GIT-Combi terecht komen.
 • De volledige procedure moet voor maart voltooid zijn.

Let op! Je krijgt slechts één kans om een aanvraag in te dienen dus steek er genoeg tijd en moeite in! Neem de presentatie goed door, noteer duidelijk de deadlines en begin op tijd met de aanvraag.

Laat je niet ontmoedigen – het is allemaal mogelijk en alle moeite waard!

Er zijn 3 opties om op Erasmus te gaan als biomedische student:

 • 3bachelor: 1of 2semester
 • 1master: 1semester
 • 2master: 2semester

Erasmus in 3e bachelor

Het voordeel van een uitwisseling in 3bachelor is dat de vakken redelijk algemeen zijn en je dus relatief gemakkelijk gelijkaardige vakken zult vinden aan de andere instelling. De procedure gaat als volgt:

 1. Kies 1 van de universiteiten uit de lijst (zie presentatie)
 2. Ga op de universiteitswebsite op zoek naar vakken die gerelateerd zijn aan de opleiding Biomedische wetenschappen. Het is niet noodzakelijk dat de gevonden vakken 100% overeenkomen met de vakken die je normaal aan UGent zou volgen maar hoe meer ze aansluiten op de vakken die je hier zou volgen, hoe groter de kans dat ze worden goedgekeurd. Zorg ervoor dat je de ECTS fiches (studiefiche) van de vakken online kan vinden en vergelijk de eindcompetenties. Let erop dat de vakken in hetzelfde semester plaatsvinden! Indien je de ECTS fiches niet vindt op de site, contacteer dan de jaarverantwoordelijken.
 3. Maak een Word-document waarin je de links naar de gevonden vakken overzichtelijk verzamelt.
 4. Leg dit voor aan professor Gettemans via mail.
 5. Indien goedgekeurd: doorloop de aanvraagprocedure.

Erasmus in 1e master (1e semester)

De procedure en regels zijn eigenlijk identiek aan die voor 3e bachelor. Je moet er enkel rekening mee houden dat Onderzoeksstage een jaarvak is en je dus zo snel mogelijk met je aangewezen promotor contact moet opnemen over het verloop van je stage.

Erasmus in 2e master (2e semester)

Hier heb je 2 opties:

 • Je beslist om een deel van het onderzoek van je thesis (Masterproef) in een buitenlands labo uit te voeren. Stel dat je voor je thesis verschillende technieken moet vergelijken, kan je bijvoorbeeld één ervan in een partnerlabo testen en de overige aan UGent.
  Let op! Als je kiest om je masterproef deels in het buitenland te doen en deels aan UGent kom je niet in aanmerking voor een Erasmus-beurs en moet je promotor die uitwisseling zelf financieren. Communiceer dus goed met je promotor over mogelijke uitwisselingen en alles wat daarbij komt kijken. Bovenstaande aanvraagprocedure is bij deze optie dus niet van toepassing. Wat betreft de locatie heb je wel meer keuze dan de landen die in de lijst staan. Er is namelijk geen bilateraal akkoord nodig als je niet met het Erasmus programma op uitwisseling gaat. Ook dit bespreek je met je promotor.
 • Je beslist om de volledige masterproef in het buitenland te doen (dwz het volledige 2esemester). Hierbij kom je wel in aanmerking voor een Erasmus-beurs en dien je je aanvraag ook in te dienen volgens bovenstaande procedure. Bij deze optie is een bilateraal akkoord wél noodzakelijk en kan je enkel kiezen uit de landen die vermeld staan in de presentatie.

De verdediging van de masterproef gebeurt steeds aan UGent.

Meer informatie vind je in de presentatie van de infoavond of bij de studentenverantwoordelijken (zie onderaan).

Indien je zeker wilt zijn van Erasmusmogelijkheid bij een bepaald masterproefonderwerp, contacteer je best eerst de desbetreffende promotor. Ook na de onderwerptoewijzing moet alles eerst met de promotor besproken worden.

Alternatief: SCORE

Met SCORE is het mogelijk om tijdens de zomervakantie op buitenlandse stage te gaan. Hiermee biedt het een goed alternatief voor Erasmus. Alle info in verband met SCORE vind je op de website van BeMSA.

Deadline is !

Hier vind je de presentatie van de infoavond ivm SCORE

Hier vind je de projecten van SCORE

Vragen?

Zara en Femke zijn jullie eerste aanspreekpunt. Zij zijn de studentenverantwoordelijken voor internationalisering en zullen je zo goed mogelijk proberen verder helpen.

Contact: zara.declercq@ugent.be en femke.vandaele@ugent.be

De coördinatoren internationalisering van onze opleiding zijn prof. Ans Baeyens en prof. Jan Gettemans. Bij hun kan je terecht voor complexere vragen.

Hier vind je de presentatie van de infoavond ivm Erasmus

 

Good luck! Bonne chance! Sretno! Buona fortuna! Boa sorte! Viel Glück!